Un tablou de Bobotează | IPS Teodosie s-a împiedicat pe cisterna cu apa sfințită, iar la Băilești veselia-i maximă

6 ianuarie 2019 Nu are comentarii

Descriere

Boboteaza la români, cu tradiții fel de fel și multă agheasmă

De Boboteaza IPS Teodosie s-a împiedicat pe scara cisternei cu apă, pe care trebuia să o sfințească, o cisternă pregătită pentru îmbutelierea a 200.000 de recipiente, inscripționate cu etichetele Arhiepiscopiei Constanța. Agheasma a fost împărțită constănțenilor, după slujba de Bobotează.

La Băilești tradiția de Bobotează vine, an de an, cu un concurs care desemnează cel mai frumos cal, cu toate că, nu se știe încă de ce, participa, parcă dinadins, și măgari. Atmosfera, dar și stratosfera, din locul unde se „trage” Amza Pellea, pot fi descrise simplu, în două cuvinte: veselie maximă.

În Ialomița tradiția e parcă importată din Texas, dar e mai futuristă, totuși.  Concursul de cai, călăriți de tineri ialomițeni, care sar un arac la foarte joasă altitudine, pare desprinsă din filmele de comedie pentru copii.

La București, ce să va mai zicem, agheasmă la discreție… Se vorbește prin târg că un plus tot ar avea apa sfințită la capitală, în comparație cu cea din provincie, că doar e „citită” de Prea Fericit.

În concluzie, bun ar fi un SFINȚIOMETRU, să ne arate, așa, științific, puritatea agheasmei românești de Bobotează.