Sarmi-Segetuța, două capre care au decis să se salveze reciproc | Episodul 1 – Democrația

4 februarie 2019 Nu are comentarii

Descriere

Sarmi-Segetuța, doua capre vecine, dezbat un subiect aproape imposibil de decriptat: democrația românească

Sarmi:

„Eu sunt Sarmi, capră de senator. Sunt vecină cu Segetuța. Două limbi streine. Engleză: Make a foto? Franceză: Les morții de votre mer.  Două facultăți. Am avut două surori, dar muriră din cauza invidiei vecinilor. Una muri când își ridică senatorul al treilea etaj la vilă, iar a doua muri când ne luarăm și noi amărâtul ăla de Jeep, nou, din curte. Mie și frică să ne mai luăm ceva, c-am rămas singură… Împreună cu Segetuța, vecină-mea, făcurăm fundația “Salvați Capra Vecinului!”

Segetuța:

„Eu sunt Segetuta, n-am avut norocul lui Sarmi. Autodidactă. Amărâtul asta al meu de stăpân trage targă pe uscat de-o viață. El zice că e cinstit și că e bine să munceșți. Un prost. N-are și el măcar un dosar penal. Vai mama lui. Doarme liniștit toată noaptea. De aici și toată Invidia pe noi. Mă tem pentru viață mea.  Nu mai Rezist! Vă rog să donați un ban pentru fundația noastră Sarmi-Segetuta “Salvați Capra Vecinului”

Segetuța

– Sarmi…

Sarmi

–  Da! Ce mai e, măi…

Segetuța

–  Pot să te întreb ceva?

Sarmi

– Te-ascult…

Segetuța

–  Ce-i aia democrație? că nu-nțeleg…

Sarmi

–  Da’, bă’ , tu eșți incultă rău, observ…

Segetuța

–  Of …

Sarmi

– Tu ce școală ai terminat?

Segetuța

–  Autodidactă …

Sarmi

–  Se vede… Eșți atentă la mine?

Segetuța

– …

Sarmi

–  În primul rând, la noi, democrația, mai fetițo, că să-ți explic pe înțelesul tău, a fost, este și va fi originală, nu e ca la ăialalți veche și depășită. Democrația este o chestiune… , ca să-nțelegi tu, că ai dreptul la vot, dar tu nu ai dreptul la numărat voturi… Că tu nu șții cum se numără… Șții tu să numeri, Segetuțo?

Segetuța

–  Știu…

Sarmi

Șții pe dracu’… Așa… Unu’, Heisenberg, spunea: “Cu cât te apropii de adevăr, cu atât te depărtezi de el”. Adicătelea, cu alte cuvinte, tu ai votat și ei te conduce. Tu nu mai ai nicio treabă. Ai înțeles ceva din treaba asta!?

Segetuța

–  Nu

–  Sarmi

…Fii atentă, aicișea!

Așa… Cum ziceam… , democrația originală, la noi, care va să zică,  e tocmai contrariul noțiunii pe care o indică termenul inventat pe vremea vechilor greci, adicătelea expresia suveranității poporului, nu mai e valabilă. E depășită și “fumată” de mult. Ai înțeles ceva din treaba asta?

Segetuța

– Păi, eu chiar citii, adineauri, că uite-așa înseamnă, că-nvățai pe de rost, că: democrația e o concepție politică potrivit căreia puterea trebuie să fie exercitată de către popor…

Sarmi

– Păi, nu eșți informată, că d’aia eșți unde eșți… S-a abrogat asta, nu mai e valabilă definiția, că e depășită, Sagetuto… La noi e un fel de DEMOCRATURĂ, adică voi votați și ei va conduc. Și, când zic voi, însemnează că eu nu mă bag la socoteală, că stăpân’miu e senator și eu sunt la putere, cum ar veni, că să-nțelegi… Așa e normal…Văd eu că tu-nu-te-uiți-în-Monitorul Oficial! (rostit sacadat, că la despărțirea în silabe)

Segetuța

– … Nu-nțeleg…

Sarmi

–  Fii atentă aici! Să-ți dau un exemplu, că eșți dezorientată rău…

O capră, în America, să zicem că da 500 de litri de lapte pe zi, din care 400 se duc la Stat…

Segetuța

–  Așa…

Sarmi

– Nu mă mai intrerupe, Segetuțo, epitet nefericit ce ești !

Așa… Ce faci cu restul de 100 de litri de lapte, nu interesează pe nimeni.

Păi, asta e democrație?!

Segetuța 

–  ce faci cu restul de 100 de litri…

Sarmi

– Taci și bagă la cap, că nu-ți mai explic încă o dată… În România, însă, să zicem că dai 100 de litri de lapte pe zi și trebuie să dai la stat 400 de litri de lapte. De unde iau diferența de 300 de litri , nu interesează pe nimeni. Asta e democrație!!! Ai înțeles ceva din treaba asta?!

Segetuța

– Păi, și de unde iau restu’?

Sarmi

– Te descurci, indaratnico!!! Că d-aia există înțiativă privată! Că d’aia e democrație!

Democrația este, că dacă nici acu’ nu-nțelegi, tu chiar ai o problema cu IQ-ul, este o chestiune, așa, că unii are și alții nu are…

Segetuța

– Păi, și unii de ce n-are?

Sarmi

– Aoleuuu…Rău e să n-ai școală, și înțeleg că tu nici legea lui Arhimede n-o șții… care a fost votată în Parlament, puțîn modificată, și care afirmă că un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocate de către corp! Adică, dacă are unu, n-are de unde să aibă celălalt. Ai înțeles ceva din treaba asta?

Segetuța

–   Da’,  cinei Fluidul asta? Intelesei că nu-ntelesei nimic…

Sarmi

–         Hai, să-ți zic altfel, pe-nțelesul tău, că-i foarte jos, zău… Segetuto, democrația-I de mai multe feluri: meritocrația, idiocratia,etcetera etc și TURBO-DEMOCRAȚIA, care-i a noastră, românească, restul is depășite, învechite și expirate, care va să zică…

Segetuța

–  Tur…bo…?!

Sarmi

–         Repetă dupe mine, hai! Tur…

Segetuța

Tur-bo-de-mo-cra-ție

Turbo-democrație!

Și nu mai e bune democrațiile alea din Anglia, Germania, Franța?…

Sarmi

Bravos, Segetuto! Nici vorbă!

Păi, hai să-ți explic io. Să zicem că aia, din Anglia, da?, Parlamentul lor, adicătelea, scoate, cu govern cu tot, 10 legi într-o luna, da?!

Segetuța 

– 10 legi într-o luna… Hai, să-mi cadă coarnele… E bine!

Sarmi

– Eeee, păi e puțîn, Segetuto! Asta-ți spun io, de fapt. Că ce fac aia într-o luna, ăștia-i noștri, fac într-o noapte, dragă. Asta se numește TURBO-DEMOCRAȚIA ROMÂNEASCĂ. Intelesesi?

Segetuța

-Sarmi…

Sarmi

– Niciun Sarmi… Poziție nefericită ce eșți!!!

Deci, ce fac aia într-o luna, lalaitii aia, ai noștri fac într-o noapte, mai. Adicătelea eficienți, cu viteză, mai,  nici nu simți… Și, dimineață, te trezeșți cu legile date. Nu se pierde timp, că la ei. Asta-I democrație!!! Înțelese-și acu’, ‘luamar abatoru’ să mă ia ?!

Segetuța

– Adicătelea, cum ar veni, între muls și păscut ăștia fac legile și când se “capra” de ziua e gata?

Sarmi

– Crapă de ziua, nu “capra”, cap de telemea!

Segetuța

– Să-mi cadă coarnele, dacă ințelesei eu vreun pic ce e democrația asta…

Sarmi

– Fii atentă, ignoranto, dacă nici acum nu înțelegi, însemnează că nici de muls nu mai eșți bună, Segetuto…

Segetuța

– Cum adicătelea… nici de muls… că io dau cel mai mult lapte dintre toate caprele din sat…

Sarmi

– E ultima oară când îți iesplic ce e democrația românească. Și nu mai rumega atâta… și fii atentă la mine, că am și io răbdarea mea! Îți dau alt ezemplu… Un avion oficial e pe cale să se prăbușească. În el se află un președinte de partid, persoană importantă, nu spui cine, primul ministru, tot persoană importantă, nu-ți spui cine și șoferul avionului… Așa…

Segetuța

– Aioloooo… și muriră toți? ‘Mnezeu să-i odineasca!

Sarmi

– Nu mai mă întrerupe! Și… președintele zise: “Să votăm și cine câștigă, ăla să sară cu parașuta”

Segetuța

-Mare curaj tre’ să ai, Sarmi,  să sări cu parașuta… Eu n-aș sări nici să mă transezi… nici să mă tranșezi…

Sarmi

– Așea… și aia doi is de acord, înțelegi?

Segetuța

–         …mai, da’ ce coraj… Sarmi… să sări cu parașuta…

Sarmi

– Nu-i vorba de coraj, copită-netăiata! Și, ce crezi, se votează… Și președintele de partid, persoană importantă, nu-ți spui cine, că tu nu-ți ții “botul” ăla, câștigă, Sagetuto… Câștigă!

Segetuța

– Mooooare coraj, să cazi cu parașuta aia…

Sarmi

– Nu-i vorba de parașută, Segetuto! Așa, și sare președintele de partid din avion, le făcu cu mâna, la aia doi, și dus se făcu…

Segetuța

– Săracu’ de el, cre’ că lapte praf se făcu… Vai, vai, vai!

Sarmi

–  Se salva, Sagetuto! Președintele de partid se salva! Fii atentă acu’ ! Și doamna prim ministru… pardon, că m-ai înnebunit la cap, prim ministru’ ăla de rămase în avion, zice : “Deeee, asta e, democrația-i democrație!

Și șoferul avionului, care se prăbușea, zice: “Democrația-I democrație, da’ numai că noi furăm 3 și nu-nțeleg cum ne-a bătut asta cu 573 de voturi. Ai înțeles ceva din treaba asta, Segetuto?

Segetuța

–  Să mă faci ghiudem, dacă intelesei ceva!

De unde, Sarmi, scosesi tu 573 de voturi?

Sarmi

– Păi, nu-ți spusei, Sagetuto, mai devreme, că cine numără voturile contează?! Atâta poți, atâta înțelegi. Asta-i democrația, adicătelea, nouă nu ne e bine, dacă nu ne e rău. Ai înțeles ceva din treaba asta?

Ce faci, Sege…?

Segetuța

– Sarmi, io mă duc acasă, că mi se făcu puțîn cam rău…

Sarmi :

–   Segetuțoooo! Ți se-apleca de la atâta democrație, aaaai?! Democrația nu-i pentru oricine, inteleeeegi?! Trebe să te ducă capu’ s-o-nțelegi!

Trebe să ai coa…, coa…, coarne țări, Sagetuto!

Segetuța

 “ Mai, să fie… Da’ eu chiar mă simtesc rău… și io cre’că… No fi de la turbo-democrație, că mă lua așa repede amețeală… de la ce-mi bagă Sarmi asta-n cap…

Pfff, ăștia schimbara și definiția democrației în Parlament… O făcură romaneasa, îmi dau seama… Că să fie a noastră… Da… logic

Pffff…ai de mine, n-am înțeles nici ce făcu ăla de ateriza cu parașuta. Ateriza direct în Parlament?… Că nu e clar… Deci, dacă eșți cu o parașuta… Și cum avuse EL atâtea voturi la numeretoare… Și noi n-avem… că… dacă are ei, n-avem noi… cutare cutare… Păi, cum să am eu, cum s-avem noi, dacă are ei… adică e la ei… Arhimede… Da… Logic… “

VA URMA…

BRAVOS, NAȚIUNE!

Spitalul de Umor