Johnny Răducanu, ultimul interviu | „Aş vrea să mor şi să vă las aici în zeama voastră”

22 decembrie 2018 Nu are comentarii

Descriere

Al cincilea anotimp, cu Johnny Răducanu

Era în 2012. Septembrie. România. București. L-am rugat pe Johnny Răducanu să-mi acorde un interviu. Despre România, despre ce mai înseamnă să fii o doamnă, despre naţiunea noastră. Interviul, din păcate şi ultimul pe care l-a dat (s-a stins la câteva zile după), era pentru emisiunea „Doamne de Poveste”, al cărei producător executiv eram atunci. L-am aşteptat, ca de fiecare dată, în faţa blocului, unde avea o garsonieră modestă, după care ne-am îndreptat spre o cafenea, la care mergea de obicei, la câţiva paşi de el.

Înainte de a începe filmarea, mi-a mărturisit că nu îi mai ajung banii de medicamente, dar că a avut mare noroc cu o „madame” farmacistă, care l-a recunoscut şi i-a propus să-i dea „doftoriile” pe „caiet”, pe datorie, până încasează pensia.

M-a rugat, atunci, să nu discutăm despre acest subiect în interviu. O spun acum.
Johnny Răducanu, un mare artist al naţiunii, ne vorbeşte cu amar despre România zilelor noastre.
Mă urmăresc şi acum cuvintele lui, de la finalul întâlnirii noastre: „Aş vrea să mor şi să vă las aici în zeama voastră”.

E greu să-l contrazic pe ‘nea Johnny, dar sunt încă optimist şi cred că „zeama” asta, în care trăim, mai poate fi dreasă cumva, îndreptată.
Era septembrie. Început de toamna. Mă gândesc că Johnny Răducanu a plecat într-un loc unde există și al cincilea anotimp. Cu jazz și lume bună.

Emil Cârjan